Esteu aquí: Inici Revista "Lletres de Terra" Numero 13 liter 13 INDEPENDÈNCA? MIREM A EUROPA, per Mari Carmen Outomuro, 3r C

INDEPENDÈNCA? MIREM A EUROPA, per Mari Carmen Outomuro, 3r C


Al llarg dels anys i des de fa molt de temps, uns quants països europeus han aconseguit la independència per diferents mitjans:


           • per una guerra: Croàcia, Bòsnia i Hercegovina i Eritrea.

           • pacíficament,

               • per la desaparició de la URSS, com Lituània, Letònia, Geòrgia, Estònia, Ucraïna, Bielorrúsia, Moldàvia, Kirguizistan, Uzbekistan, Tayikistan, Armènia, Azerbaidjan, Turkmenistan i Kazakhstan (dels quals Estònia, Ucraïna, Kirguizistan, Uzbequistan i Armènia van emprar un referèndum),

               • a través de votació o referèndum

               • per declaració de la independència del govern, com Macedònia, Eslovàquia i Palaos.


Per motius de similituds amb el procés que un important sector de la societat catalana recolza, ens centrarem en els països que s’han declarat independents a través d’un referèndum (exceptuant els que no formaven part de la URSS). Mirarem aquests països com un exemple del que pot ser un procés d’independència a Catalunya.


República de Macedònia

 

El 17 de setembre de 1991 la República de Macedònia va declarar la seva independència de Iugoslàvia. Bulgària va ser el primer país en reconèixer-la sota el seu nom constitucional.  El seu reconeixement va ser retardat per l’oposició de Grècia al seu nom, que considerava hel·lènic, i al símbol de la bandera; a més no estava d’acord amb una cita controvertida de la constitució de la república.

L’ONU va reconèixer l’estat amb el nom d’Exrepública Iugoslàva de Macedònia” el 1993.

El febrer de 1994, Grècia va imposar un bloqueig comercial. Les sancions van ser aixecades el 1995, quan la República de Macedònia va canviar la seva bandera i la constitució. Després d’això les nacions van normalitzar les seves relacions, però el nom segueix sent, avui en dia, font de polèmica local i internacional.

Abans de la independència de Iugoslàvia, Macedònia era la república més pobra del país. Actualment, segueix sent un dels països més pobres d’Europa.


Montenegro

 

El referèndum sobre la independència de Montenegro va ser realitzat el 21 de maig de 2006 amb la fi de definir la futura situació política de la República de Montenegro dins de la Federació de Sèrbia i Montenegro. Perquè la independència de Montenegro sigués aprovada i reconeguda, tant per la Federació com per la Unió Europea es deurien complir els següents requisits establerts:

1. Ha de votar al menys el 50% de la població amb dret a vot.

2. El vot ‘’sí’’ ha de tenir una votació superior al 55% dels vots vàlidament emesos.


Finalment, el resultat va donar com a guanyadora l’opció independentista amb un 55’4% dels vots vàlidament emesos. Això es concretaria amb la declaració de la independència de l’estat adriàtic el 3 de juny i la definitiva dissolució de Sèrbia i Montenegro el 5 de juny de 2006.

 

Abans de la divisió de Iugoslàvia, la regió va sofrir una forta urbanització i industrialització. Montenegro va adoptar l’euro com a moneda l’any 2006 després de la independència

 

* *  * *

De tots els països que s’han independitzat al llarg del segle XX, uns quants no van sortir ben parats després de la independència; països com: Eslovènia, Tadjikistan, Azerbaidjan i Timor Oriental, van entrar en guerra després de la independència.  Dels països que s’han independitzat pacíficament ens hem basat en els que han fet servir referèndum i no formaven part de la URSS perquè és la forma en què Catalunya podria aconseguir la independència.

 

A l'incici de Lletres de terra / / / A l'índex del número